Subscribe to RSS feeds
assalamualaikum wbt..
sebut je 1 malaysia..semua orang akan terbayang slogan yang diperkenalkan oleh perdana menteri kita sekarang..tapi.adakah kita tahu rahsia2 di sebalik one malaysia..?? ana sertakan artikel yang ana baca di sini
dibawah ni..adalah isi kandungan yang terdapat dalm artikel tu.silakan..


DALAM perutusan pertama sebagai Perdana Menteri ke 6, Datuk Seri Najib Tun Razak mengajak seluruh rakyat melaksanakan transformasi besar-besaran atas semangat "Satu Malaysia, Rakyat Didahulukan dan Pencapaian Diutamakan".

Tiba-tiba keluar pula
tulisan dari blog Ibnu Yaacob 'Satu Lagi Kebetulan: One Malaysia dan One Israel' pagi ini..


"Sebelum Perdana Menteri Malaysia mengumumkan konsep One Malaysia, negara Israel telah pun berbuat demikian pada 1980 dengan melancarkan kempen One Israel
. Adalah amat memeranjatkan, semua yang dilakukan oleh Malaysia sentiasa berkebetulan dengan Israel malah dari segi perkataan dan angka juga amat tepat penggunaannya.

Konsep One Israel 1980


Konsep One Israel telah diumumkan oleh Yitzhak Yitzhaky pada 14 Oktober 1980 sebagai langkah menarik perhatian rakyat Israel bagi pilihanraya yang akan berlangsung pada 1999. Konsep One Israel diisytihar sebagai menunjukkan gabungan tiga parti utama Israel iaitu Labour, Gesher dan Memad. Kemudian, One Israel diperkuatkan semula oleh pemimpin Parti Buruh iaitu Ehud Barak dalam persediaan menghadapi pilihanraya Israel 1999. Dengan pelancaran konsep One Israel, Barak mengharakan Parti Buruh berjaya menarik sokongan rakyat Israel.

Namun begitu, gagasan One Israel yang dipromosikan Parti Buruh tidak bertahan lama. Pada tahun 2000, Barak telah menyertai perjanjian Camp David bersama Yassir Arafat. Tindakan Barak menyebabkan salah satu parti gabungan iaitu Parti Gesher menarik diri. Keluarnya Gesher dari gabungan menyebabkan berakhirnya gagasan One Israel yang dipromosikan Parti Buruh selama ini.

Kesimpulan


Namun demikian, tiada teori konspirasi yang boleh dikaitkan antara Malaysia dan Israel dalam memperkenalkan konsep ini. Sama ada ia satu lagi kebetulan selepas Wawasan 2020 adalah terserah kepada penelitian pihak pembaca. Konsep One Malaysia dan One Israel setakat ini kami mentafsirkan sebagai satu lagi kebetulan. Mungkin selepas ini Malaysia akan melancarkan lagi beberapa dasar yang berciri-cirikan kebetulan. Sebagai rakyat Malaysia, kami mengharapkan tiada unsur-unsur pengaruh luar (Israel) yang menyelubungi pentabdbiran kerajaan Malaysia sekarang. Mudah-mudahan Malaysia sentiasa aman makmur lagi berdaulat!"

Apakah jalur gemilang Malaysia sama secara kebetulan jalur gemilang Amerika? Dasar satu Malaysia sama dengan dasar satu Israel yang tidak berlandaskan hukum Allah? Malaysian Malaysia? No komen kerana kebetulan?
(2MA)

4 comments:

naj[ah+mi] said...

smart arr..1 malaysia...kalo dbntah...fuhhh...kne saman kot...it's hard 4 us to make it true...

wardatussofia said...

yup..betul 2..eh2,najah..balik ye..

Hamba Allah said...

Salam..
nice entry..
hahaha.. 1Malaysia..

wardatussofia said...

hehe...ya,1 mlysia

Post a Comment