Subscribe to RSS feeds

tegur menegur amalan mulia..

assalamualaikum wbt.

merujuk pd tajuk diatas..xtau knp tetibe trfkr nk tulis bab ni..
ok.dgrlah nk berceloteh skit..(sebelum 2,check niat jap..ingat lakukan semue kerana Allah swt.)

buat yg ditegur...
ape salahnye ditegur?semue 2 same je..kalau ditegur untuk berubah dari kemungkaran ke kebaikan.ape salahnye kite terime?kenapa susah sgt nk mengaku kesilapan diri..ana mengaku pernah khilaf,jatuh tersungkur dgn mainan jiwa sndiri.drpd situ,ana bgn dan smpai skrg..ana masih dapat berdiri.alhmdulillah.dan,ana bgn kerana adanya teguran2 positif dri kwn2 n mereka yg trdekat n tujuannya hanya 1,iaitu melihat ana kembali melangkah dengan sekata walau ombak ganas sentiasa ada dihadapan.tgk la betapa besarnya kesan teguran pd diri sendiri.teguran bukanlah bermaksud nk mnjatuhkan kita,tetapi nk kita seiring berjalan di atas landasan yg betul.nasihat ana,terimalah..terimalah teguran itu sbg 1 yg positif agar x ada rasa geram,marah dan benci kepada mereka yg menegur.dalam hal ni,ana ade kata2 yg selalu ana pegang."anggaplah pujian sbg kutukan,dan kutukan sbg pujian".insyaAllah..hati semakin tenang.

buat yang menegur...
pastinya perit apabila kita menegur,lalu mereka mencemuh kmbali..tp,ingatlah..segala apa yg kita lakukan,semuanya bermula dg niat.sekiranya niat kita kerana Allah ketika menegur..insyaAllah,walaupun di caci,di hina..hati kita akan tetap tenang.berbanding pula kalau kita melemparkan teguran atas dasar iri hati,dgki dan penyakit2 hati yg lain.pasti,bila dicemuh..kita akan rasa pedih,sakit,geram n so on.selalu mereka cakap,"nak tegur pun..cerminlah diri dulu.diri pun x berapa baik,nak tegur org."buat yg menegur,kalau anda terima ayat2 macam ni,seumpama ini..satu je ana pesan.sematkan dalam minda,hati dan nurani anda.."manusia xkan pernah sempurna,xkan pernah lari dari kesilapan".sekiranya kita x tegur dia bt kali ni,mgkin kita xkan dpt tegur lagi.ana juga pernah menegur..tp x lama lepas 2..ana pula yg lakukan kesilapan yg sama seperti mana apa yg ana tegur dulu.Ya ALLAH..time 2..bila dah sedar..hanya Allah yg tahu.kita buatlah baik mcmna mnapun..dia xkan dpt terima kita.munafikkah ana?ampunkan aku teman.tp sedarlah,hanya Allah tempat berlindungdan mengadu.iman manusia turun naik.sering melakukan kesilapan.iman ni macam roda,terkadang di atas,terkadang dibawah.andailah kita boleh menghentikan roda itu..dan membiarkan iman sentiasa diatas..alangkah bahagianya hidup.namun,realiti hidup,lumrah hidup,firah manusia..akan tetap melakukan kesilapan.so fikir2kanlah..

baikalh..habis sudah sesi celoteh..

sekian,wassalam wbt.


4 comments:

Cik Mirara said...

salam tegur.
hehe.
akak stuju 101%. huhu.
dulu akak slalu gak ditgur & alhamdullilallah la,
suma teguran tu brsifat positive [coz akak ni baik. hehe. tak puji diri pun ek. huhu.]
org yg ckp akak baik,
tp akak sedar,
akak baik in certain cases jea.
huhu.
jd if akak wt salah tu,& ada org tgur,mmg akak rasa NIKMAT YANG PALING BESTTTTTTTTT!! huhu. coz dpt baiki diri fr the better. haaaa. panjang lak explanation akak ni. hehek~

wardatussofia said...

huhu..101%..hehe.
oo..akak mmg baik..ni ikhlas tau..semua org ade kebaikan,n keburukan.sejahat mne pun org 2.msti ade kebaikan jgk..n sebaik mne org 2..pasti ade kesalahan jgk..
nikmat yg paling BESTTTTT..hehe
x pe.pnjg2 la best..

Cik Mirara said...

huhu.
tima kasih ya dik.
hehe. betol2 [cara upin & ipin] haha. sjahat mana pn dia,msti ada segelumit kasih kn kn? sokong 102%. haha.
akak up sikit. hehe.
tapi akak lbih suka kwn ngn org yg akak nmpk luarannya baik dlu. then baru selami dalamannya coz akak takut nk kenal org yg luarannya xbaik. ni pndangan akak,coz aku tkot trpengaruh.
& akak akan plih org yg lg better dari akak coz if dy tegur akak,i cn accept it & nver will ignore it. hehe.
papepn,niat kena letak pada ALLAH la.
nak tgur just utk kebaikan,wlpn ianya baik or buruk or wlapun ianya dpt mnyakitkan hati ssorg.
huuuuuuuuu. penatttt. haha.

wardatussofia said...

hehe..yup3..betul3.
wah..kak mira dah tulis pnjang2..leh la nk bt cerpen..novel pun leh jd gak.hehe
tp,selalu org ckp,jgn tgk luaran,tp tgk dlmn.
tetapi..huu..kalau tgk luaran die pun agak truk..msti ade problem kat rohani die.sbb,kalau betul la rohani die baik..die xkan kelihatan xbaik di mata org..wallahu'alam.

Post a Comment