Subscribe to RSS feeds

peranan ulama'


hadis,maksudnya: daripada Abdullah bin amru bin 'as r.a,katanya:beliau mendengar rasulullah saw. bersabda:
sesungguhnya Allah tidak akn menghilangkan ilmu pengetahuan daripada hamba begitu sahaja,tetapi Allah akan menghilangkan ilmu dengan mematikan para ulama' sehingga tiada lagi orang 'alim,orang ramai akan melantik ketua yang jahil,maka apabila ditanya,mereka berfatwa tidak berdasarkan ilmu pengetahuan,maka mereka akan sesat dan menyesatkan orang lain.
(h.r.Bukhari)

ulama' mempunyai kewibawaan dan ciri2 tersendiri kerana ulama' ialah orang yang mewarisi ilmu nabi dan menjadi model kepada masyarakat kini..

ciri2 ulama'....

~sentiasa takut Allah
~ikhlas menyampaikan ilmu yang dimiliki

~tempat rujukan masyarakat mengenai kemusykilan agama

~mempunyai ilmu pengetahuan agama yang mendalam
~sentiasa mengkaji dan mempelajari al-quran dan hadis
~sentiasa cinta ilmu pengetahuan
~sentiasa melakukan kebaikan kepada sesiapa sahaja
~bersedia menerima dan membetulkan kesalahan dan kesilapan

~bersabar dan teguh pendirian dalam memperjuangkan hak dan kebenaran sesuai dengan agama Allah swt.
~beramal dengan ilmu.

sebab2 kepupusan ilmu dan kesan ketiadaan ulama'

pada suatu ketika umat islam akan menghadapi satu masalah besar iaitu hilangnya ilmu pengetahuan.
1-Allah mematikan para ulama' dan cendiakawan islam.mereka merupakan tunggak utama kepada masyarakat islam dan sumber rujukan.

2-orang islam kurang minat mempelajari ilmu pengetahuan.
3-tidak mengamalkan ilmu yang dimiliki,menyebabkan tidak timbul perasaan takut kepada Allah.bagi Allah ilmu yang tidak diamalkan adalah ilmu yang tidak bermanfaat seperti yang dikatakan oleh imam ghazali.
Imam Al-Ghazali, penulis kitab Ihya Ulumuddin, pernah mengirim surat kepada salah seorang muridnya. Melalui surat itu, Al-Ghazali ingin menyampaikan tentang pentingnya memadukan antara ilmu dan amal. Berikut petikannya.

"Anakku...
Nasihat itu mudah. Yang sulit adalah menerimanya.
Karena, ia keluar dari mulut yang tidak biasa merasakan pahitnya nasihat.
Sesunggunya siapa yang menerima ilmu tetapi tidak mengamalkannya, maka pertanggungjawabannya akan lebih besar.
Sebagaimana sabda Rasulullah saw,
“Orang yang paling berat azabnya pada hari kiamat kelak adalah orang berilmu (‘alim; ulama) yang tidak memanfaatkan ilmunya.
Anakku
Janganlah engkau termasuk orang yang bangkrut dalam beramal, dan kosong dari ketaatan yang sungguh-sungguh.
Yakinlah, ilmu semata tak akan bermanfaat-tanpa mengamalkannya.
Sebagaimana halnya orang yang memiliki sepuluh pedang Hindi;
saat ia berada di padang pasir tiba-tiba seekor macan besar nan menakutkan menyerangnya, apakah pedang-pedang tersebut dapat membelanya dari serangan macan jika ia tidak menggunakannya?!
Begitulah perumpamaan ilmu dan amal.
Ilmu tak ada guna tanpa amal.

Anakku Sekalipun engkau belajar selama 100 tahun dan mengumpulkan 1000 kitab,
kamu tidak akan mendapatkan rahmat Allah tanpa beramal.
“Dan bahwasanya seorang manusia tiada memperoleh selain apa yang telah diusahakannya.” (QS. An-Najm [53]: 39)
“Barang siapa mengharap perjumpaan dengan Tuhannya maka hendaklah ia mengerjakan amal yang saleh dan janganlah ia mempersekutukan seorang pun dalam beribadah kepada Tuhannya." (QS. Al-Kahfi [18]: 110) Anakku Selama tidak beramal, engkau pun tidak akan mendapatkan pahala.
Ali Karramallahu wajhahu berkata,
“Siapa yang mengira dirinya akan sampai pada tujuan tanpa sungguh-sungguh,
ia hanyalah berangan-angan.
Angan-angan adalah barang dagangan milik orang-orang bodoh.
Al-Hasan Al-Basri rahimahullah berkata, “Meminta surga tanpa berbuat amal termasuk perbuatan dosa.” Dalam sebuah khabar, Allah SWT berfirman, “Sungguh tak punya malu orang yang meminta surga tanpa berbuat amal.” Rasulullah saw bersabda, “Orang cerdas ialah orang yang dapat mengendalikan dirinya dan berbuat untuk setelah kematian. Dan orang bodoh ialah siapa yang memperturut hawa nafsunya dan selalu berangan-angan akan mendapatkan ampunan Allah.” Anakku Hiduplah semaumu, karena pada hakikatnya engkau itu mayit. Cintailah sesukamu, karena pasti engkau akan meninggalkannya. Dan, lakukanlah amal karena pasti engkau akan diberi balasan. Ilmu tanpa amal adalah gila. “Mengapa kamu suruh orang lain (mengerjakan) kebajikan, sedang kamu melupakan diri (kewajiban) mu sendiri, padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)? Maka tidakkah kamu berpikir?” (QS. Al-Baqarah [02]: 44). Dan, amal tanpa ilmu adalah sia-sia. Keduanya harus dipadukan satu sama lain. Ilmu semata tak akan menghindarkanmu dari maksiat hari ini, dan tidak pula dapat menyelamatkanmu dari siksa neraka di hari esok. Jika hari ini kamu tidak sungguh-sungguh beramal, maka pada hari kiamat kelak engkau akan berkata, “Kembalikanlah kami (ke dunia) agar dapat melakukan amal salih.” Namun, dijawab, “Hei kamu, bukankah kamu telah dari sana?!” ***

4-menjual ayat Allah untuk kepentingan dunia semata-mata,maka tidak hairanlah apabila Allah membidas mereka yang mengkhianati amanah ilmu pengetahuan dengan cara memperjual-belikan ayat2 Allah dengan harta benda dunia dengan melindungi kebatilan dengan selimut agama dan menyembunyikan kebenaran pada hal mereka mengetahuinya.

firman Allah,maksudnya: dan ingatlah ketika Allah mengambil perjanjiam setia dari orang yang telah diberikan kitab(iaitu):"demi sesungguhnya!hendakalh kamu mendengarkan isi kitab itu kepada manusia,dan jangan sekali kali kamu menyembunyikannya."kemudian mereka membuang(perjanjian setia)itu kebelakang mereka,serta mereka menukarnya dengan mengambil faedah duniaa yang sedikit.maka amatlah buruk apa yang mereka dapati dari penukaran(kalam Allah dan janjinya)itu.

...................

tiadanya para ulama' akan memberi kesan yang besar dalam kehidupan individu dan masyarakat..
1~masyarakat akan hidup dalam kejahilan ilmu.
2~lahirnya pemimpin2 yang tidak mempunyai pengetahuan agama.
3~keluarnya fatwa2 yang mengelirukan.

4~kemungkaran berlaku tanpa batasan.


renung2kanlah..dimana kita sekarang?apa yang terjadi di sekeliling kita sekarang? apa yang tertulis diatas,kita akan lalui..dan mgkin kita sedang lalui..

sedarlah..
kutiplah ilmu pengetahuan dengan sebaik-baiknya..agar kita x sesat dan menyesatkan..

wallahualam..

wassalam


sumber>>>buku teks pend.quran dan sunnah form4.

0 comments:

Post a Comment