Subscribe to RSS feeds

10 golongan yang tidak mendapat syafaat nabi saw

~1~golongan yang derhaka
~2~golongan yang didalam hatinya ada penyakit
~3~golongan yang membenci islam
~4~golongan yang hanya memikirkan dunia
~5~golongan yang meremehkan islam
~6~golongan yang mengabaikan akhlak mulia
~7~golongan yang melupakan kebahagiaan dan ketenangan hidup
~8~golongan yang derhaka ibu bapa
~9~suami yang tidak menjaga isteri dari neraka
~10~isteri yang tak mahu menyayangi dan mengurus anak.

bagi golongan yang pertama,iaitu golongan yang derhaka.ia terbahagi kepada 2 iaitu:

~kufur kepada Allah
~golongan yang derhaka.



golongan yang kufur pada Allah


kekufran adalah kejahilan.kekufuran adalah kejahilan bakan kekufuran adalah kejahilan yang hakiki.kejahilan terbesar dan terhina ialah kejahilan manusia yang tidak mengenali Rabb.Manusia menyaksikan penciptaan alam yang besar dan berkenalan dengannya siang dan malam,tetapi dia tidak mengenali Penciptanya dan Zat yang memerintahnya sehingga bergerak terus menerus.



golongan yang derhaka


kekufuran juga membawa kepada kederhakaan dan kelalaian terhadap hak-hak sesama manusia.dari manakah datang rezeki manusia sehinga dia mesti berlaku baik melalui rezekinya terhadap manusia lain?Bukankah Allah SWT yang telah memberi rezeki,kekuatan,kukuasaan dan pemerintahan?Manusia semestinya memberi nikmat dan berbuat baik kepada manusia lain sepertimana Allah SWT berbuat baik kepadanya.



kufur kepada Allah pula terbahagi kepada 3:

~kufur nikmat
~menzalimi diri sendiri
~ingkar


kufur nikmat.


wahai manusia,tanyalah dirimu;siapakah yang telah mencipta batu bata,hidrogen,oksigen,udara dan sebagainya yang tidak mempunyai nyawa dan akal?siapkah yang mengeluarkan dari alam ini makhluk besar dan mustahak seperti manusia?tidakkah kamu kagum menyaksikan beraneka ragam benda dipelusuk alam ini?alam ini berhajat dan memerlukan Zat Yang Maha Pencipta dan Memiliki kemahiran yang tiada tolak bandingnya.

meskipun demikian,akal manusia masih jahil dan tidak terbimbing untuk mengenali Zat Yang Maha Mulia.adakah masih terbuka pintu ilmu yang benar pada manusia seperti ini?manusia yang telah sesat pangkal pengetahuannya?manusia seperti ini tidak akan mendapat petunjuk jalan yang lurus dan ilmu yang benar sekalipun penelitian,perbahasan,dan penyelidikan telah sampai ke pangkal pemikiran lantaran dia mengalami kegelapan dan kejahilan di permulaan lagi.

seterusnya,dia akan terus dalam kegelapan dan kejahilan hingga akhir hayatnta.kekeufuran adalah kezaliman.kekufuran adalah kezaliman bahkan,kekufuran adalah kezaliman yang paling besar dan jahat.ini selaras dengan makna zalim iaitu meletakkan sesuatu bukan pada tempat yang layak dan menggunakan sesuatu secara paksa dan tidak wajar mengikut fitrahnya.


menzalimi diri sendiri

manusia telahpun maklum bahawa sesuatu yang terdapat di langit dan dibumi terikat kepada perintah Allah.dan difitrahkan dengan fitrah islam(patuh).manusia sendiri dengan tubuh badan dan segala anggotanya tidak dilahirkan melainkan atas fitrah ini.Allah swt telah memberikan haq kepada manusia agar menggunakan anggota2 tubuhnya mengikut kehendak fitrah.manusia tidak boleh menggunakan anggota2nya melainkan yang sekadar diredhai oleh Allah swt.tetapi,manusia yang kafir kepada Allah telah menggunakan anggota2 tubuhnya dengan cara yang tidak sesuai dengan fitrah.dia memenuhi kehendak hatinya dengan kegelapan,membesarkan yang lain daripada Allah swt.dan cinta atau gemar kepda yang lain daripada Allah.fitrahnya menuntut supaya hatinya dipenuhi dengan cahaya membesarkan Allah,cinta dan gemar kepada-Nya dan bergantung kepada Yang Maha Esa.fitrahnya juga menuntut seluruh anggota tubuhnya dan segala miliknya digunakan mengikut undang2 Allah swt.

justeru,dengan nama Allah swt,jawablah siaakah yang lebih zalim daripada orang yang hidupnya menzalimi segala yang ada di dunia,termasuk dirinya sendiri?kekufuran bukan sekadar zalim bahkan kekufuran juga ialah pemesongan,penentangann,pengingkaran dan kekejian.Adakah manusia menjadi pemilik bagi sesuatu yang paling hampir dengannya?siapakah yang menjadikan akal dan otaknya?adakah dirinya sendiri atau Allah swt.jawapannya adalah Allah.

Allah swt telah mencampakkan nikmat2-Nya kepada manusia.inilah kebenaran yang tidak dapat disangkal lagi.oleh itu,siapa yang lebih zalim,lebih derhaka dan lebih menentang daripada orang yang menggunakan akal fikirannya berfikir untuk melawan Allah swt?


ingkar

seoarang hamba biasanya akan dihukum apabila dia dia hidup dengan rezeki tuannya tetapi tidak menjaga haq2 tuannya hingga menjadi hamba yang ingkar.seorang pegawai pentadbir yang menggunaka kuasanya berlawanan dengan maslahat kerajaan yang dituduh sebagai penderhaka dan terkeluar daripada kehendak pemerintah.seseorang itu,akan dikatakan ingkar jika dia melengah2kan haq tuannya demi mengejar hal lain.bukankah semuanya daripada Allah?

golongan yang derhaka juga terbahagi kepada

~tidak menunaikan hak ibu bapa
~membangkang terhadap perintah Allah
~tidak mengenal Allah.

bersambung...

3 comments:

hans said...

thanks follow blog saya yg meraban tu
sudah link blog kamu di blog saya
eh,umur kamu 15 kah?

AnWaRnAiM said...

x lah...dy 16...ko dah ltak link aq kat blog ko?msalah lg kew?

wardatussofia said...

aah,x leh nk letak.sbb ko dah tukar link dlu kut..smue fail.

Post a Comment