Subscribe to RSS feeds

al-Quran

Al-Quran ialah dalil yang disepakati.para ulama mentafsirkan Al-Quran sbg
:kitab Allah yg diturunkan keatas nabi Muhammad s.a.w didalam bahas arab,mempunyai mukjizat ,membacanya dikira ibadah,dan disampaikan ke generasi kemudian secara mutawatir.

Al-Quran ialah sumber utama perundangan islam.Ia merupakan kalam drpd Allah dan mempunyai mukjizat.ini dapat dibuktikan dgn keindahan bahasanya yg tidak dapat ditandingi oleh sasterawan2 sepanjang zaman.kandungannya merangkumi pengajaran,peraturan dan perundangan merupakan panduan hidup yg lengkap dan sesuai dilaksanakan manusia sepanjang zaman.


prinsip dan undang2 yg trdapat didalam Al-Quran.

Al-Quran tidak memeperincikansemua perkara kpd manusia.sbhgiannya didatangkan dlm bentuk prinsip dan asas umum.manakala sbhgian lagi dalam bentuk undang2 terperinci.prinsip2 penting yg terdapat dlm Al-Quran adalah untuk memaslahatan hidup manusia seperti prinsip syura,keadilan,pembelaan trhadap golongan yg lemah,larangan menceroboh dan menghormati hak individu.

umumnya,hukum2 dlm Al-Quran trbahagi kpd 3 bntuk.
~hukum i'tiqad
~hukum akhlak
~hukum 'amali

ayat pula terbahagi kepada~ayat makiyah
~ayat madaniah.

autoriti Al-Quran

seluruh umat islam menerima Al-Quran sbg dalil hukum syara' krn ia merupakan wahyu drpd Allah s.w.t.sbgaimana firman Allah dalam surah Al-israk 17:88.
yg mnerangkan bhwa tiada siapa yg dapat membuat dan menghasilkan sesuatu yg setanding dgn Al-Quran..


2 comments:

hans said...

alhamdulillah

wardatussofia said...

alhamdulillah...

Post a Comment